Barion Pixel
Van az úgy, … hogy esik az eső.

Van az úgy, … hogy esik az eső.

Túlélőkalauz ovisokhoz rossz idő esetére

Amikor becsukod a szemed, még mindig látod, ahogy a kicsi a Balaton-parton órákig ki-be futkosott, csöpögtette az iszapvárat, szerzett magának önállóan barátokat, majszolta kukoricát, te meg akár egy egész újságot végig tudtál olvasni a gyékényen fekve. Napsütés, lazulás, kosz, tér, játék. Nem is volt az olyan régen.
Most viszont kint esik. Hideg van. Még akkor is beszorultok a szobába, ha kint vár egy szép nagy kert – ha meg nem vár, akkor meg aztán biztosan teljes a katasztrófahelyzet: egy örökmozgó bezárva (rosszabb esetben kettő, vagy három, esetleg négy…). Mit tehet a gondos, de sérülékeny idegekkel megáldott egyszeri szülő ezeken a kényszerűen otthon töltött napokon? Leteszi a kávét, és előveszi a kreativitását. Ha ez utóbbi nem megy olyan könnyen, szívesen segítünk!

Akkor is kimegyünk!

Az egyik lehetőség, hogy akár szakad, akár fúj, kinti programot választunk. Ehhez a nem mindennapi kalandhoz persze megfelelő felszerelésre van szükség: esőkabát, esőnadrág, gumicsizma. Rendes felszerelésben aztán nagyon boldog délutánt szerezhetünk a örökmozgó gyerekünknek: pocsolyába ugráló verseny, sárdagasztás, esőcsepp elkapó játék, esőtánc. Ezt a programot azért érdemes megkoronázni egy forró teázással a kanapén.

 

Van az úgy, … hogy esik az eső.

Biztonságos őrjöngés

Ezeken a napokon még a rend nagyasszonyainak is érdemes lejjebb adni és megengedni egy kis káoszt az otthonukban – főleg ha különösen eleven apróságokkal élünk együtt. Tegyétek az ágybetéteket, takarókat, párnákat a földre és engedd meg a kulturált őrjöngést. Játsszatok szörnyeset: ugrálhatnak kiabálhatnak, aztán megérkezik a szörny és nekik el kell bújniuk. Kihasználhatjuk egy kis fejlesztésre, tanulásra is: skandáljatok mondókákat, verseket, találjatok ki hozzá mozdulatsorokat. Építsetek akadálypályát: kanapé, fotel, asztal alja – válljon az egész lakás játszótérré!

Csak kreatívan!

Természetesen a legkézenfekvőbb ilyenkor a kézműveskedés. Számtalan szuper ötletet találtok a neten, de érdemes mindig az évszakhoz vagy az aktuális ünnepekhez igazítani az alkotást. Készítsetek rongymozaikot felszabdalt anyagokból, bábot papírból, fakanálból, spatulából, kerüljön elő a gyurma, a festék! Mindig nagy élmény a kicsiknek, ha a szülők is beszállnak az alkotásba: ragasszatok egy nagy csomagolópapírt a padlóra és fessetek egy óriási családi képet, amibe a kicsitől a nagyig mindenki beszállhat!

Van az úgy, … hogy esik az eső.

Kellemest a hasznossal

Az esős időt arra is kihasználhatjátok, hogy a kicsit belekóstoljanak a házimunkába! Óvodás korban ez még csak játék – te pedig haladsz egy kicsit az elmaradt tennivalókkal. Készíts neki rajzos tennivaló listát, tegyetek be egy közös zenét. Bízz rá nyugodtan olyan feladatokat, amitől nagynak érzi magát: indítsa be ő a mosógépet, törölgesse ő a polcot, irányíthassa a porszívót!

Van az úgy, … hogy esik az eső.

Bűnözni szabad!

Ha ezt mind kipróbáltad – és még mindig esik az eső -, akkor ilyenkor lehet azért bűnözni: nem történik semmi, ha egy kicsit filmet néztek – szigorúan együtt. Játsszatok mozisat! Készítsetek pattogatott kukoricát, mozijegyet és üljetek be a saját mozitokba. 

Barátom az olvasás
Játékos
megoldás, gyermeke olvasási nehézségeire,
fejlessze játékosan képességeit.

Kapcsolódó cikkeink

5000 Ft. feletti rendelés esetén:

10% kedvezményt ÉS AJÁNDÉK háztartási naplót adunk!

Használd a kuponkódot rendelés leadása előtt:
AJANDEK10