Barion Pixel
Tippek a boldogabb hétköznapokért

Tippek a boldogabb hétköznapokért

Kislányom alig várta az iskolát, de már nem akar menni. A közösséget szereti, viszont a tanulást kevésbé…

 „Nehezen szokja meg az új napirendet, és sokszor mondja, hogy fáradtnak érzi magát a tanulás miatt, ami nem is megy túl jól neki.”

„Első osztályhoz képest mostanra sajnos lankadt a lelkesedése.”

Több hasonló mondatot hallottam a napokban, főként első és második osztályosok szüleitől. A beszélgetés során pedig sokszor fény derül az okra is, miszerint a gyerekeknek kevés sikerélményük van a tanulás terén. Ezért többször előfordul, hogy csüggedtek, motiválatlanok. Pedig érdeklődő, nyitott kisfiúkról és lányokról van szó, akik az első napokon még csillogó szemmel lépték át az iskola kapuját.

A megnövekedett elvárásokat és az új helyzeteket nem mindig tudják könnyedén fogadni az iskolás gyerekek. Hiába az érdeklődés és a gyermeki kíváncsiság, ha néhányuk nehezen tud lépést tartani a tanulásban, könnyen le is maradhatnak. A nagy osztálylétszám és a hatalmas tananyag miatt pedig a legnagyobb jószándék és odafigyelés mellett is előfordulhat az iskolában, hogy nem jut elegendő idő egy-egy tanuló felzárkóztatására.

Hogyan segíthetünk otthon mi, szülők, hogy a tanuláshoz újra pozitív élmények és tapasztalatok kapcsolódjanak? A következőkben néhány ötletet olvashattok erre vonatkozóan.

Legyen idő a játékra és a pihenésre!

A gyerekeknek alapelemük a játék és a szabad, kreatív időtöltés. Iskola után lehetőség szerint legyen idejük a kikapcsolódásra. Ez a lurkók igényeitől függően lehet mozgás a játszótéren, legózás a szobában, a kedvenc könyv nézegetése, beszélgetés vagy társasjáték. Vidám szaladgálás, biciklizés vagy egy kis hintázás a barátokkal garantáltan segít nekik felfrissülni. Bizonyított tény, hogy a tanulnivaló is jobban beépül és megmarad, ha elmélyült játék követi.

A hétvégi családi programok és a közös élmények, beszélgetések nagymértékben hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy a gyerekek lelkileg is feltöltődjenek. Mindezek után friss lendülettel vághatnak bele az új kihívásokba és a tanulásba. 

Mesékkel a lelki egészségért

A mesék sok szempontból hasznosak a gyermekek életében. Az egyik ilyen szempont a szülő-gyerek kapcsolat elmélyítése. Ha délután vagy az esti rituálé részeként például kitalálunk egy közös mesét vicces, varázslatos vagy meghökkentő fordulatokkal, remek időtöltést jelenthet mindannyiunk számára. Így az este jó hangulatban telhet, ráadásul hozzásegítjük csemeténket, hogy könnyebben dolgozza fel a napi történéseket. Előnye az is, hogy valószínűleg a történet által megtudhatunk egy-két olyan dolgot is a napjáról, ami különösen jelentős volt számára. Lehet, hogy egy fárasztó nap végén nehezen vesszük rá magunkat hasonló időtöltésre, de időnként megéri kipróbálni. Előkerülhetnek ugyanis olyan témák, amelyek foglalkoztatják gyermekünket, és amelyekről aztán beszélgethetünk.

Érdemes elővenni a klasszikus tündérmeséket és népmeséket is, például az Erős Jánost, a Hamupipőkét vagy Az okos lány című közismert történeteket! A gyermekek értékítéletének és világnézetének kialakulásában ugyanis jelentős szerepük van a tündérmeséknek és a bennük található szimbólumoknak. Kiemelendő lelki egészségmegőrző szerepük, mert megküzdési és megoldási módokat kínálnak, ami alapján mindenki kialakíthatja a sajátját.

A varázslatos történetek segíthetnek megtalálni belső erőforrásainkat is. A mesékben a sovány gebéből táltos paripa lesz. Hogyan? Úgy, hogy a gazdája megdolgozott ezért az átalakulásért: saját tulajdonságain, készségein munkálkodott, hogy azok a szolgálatára legyenek, és táltos paripaként repítsék a céljai felé. Ilyen és sok más hasonlóan értékes üzenetet közvetítenek szimbolikus, képi formában a klasszikus mesék.

A feszültséget és a szorongást is jól tudja oldani a mesehallgatás. A félelmetesnek tűnő szereplők, mint például a sárkány, a boszorkány vagy a farkas ugyanis képi, szimbolikus formában jelenítik meg a gyerekekben lévő szorongást, indulatot, félelmet vagy bizonytalanságot. Vekerdy Tamás pedig kifejezetten hangsúlyozza, hogy a mesehallgatás során alkotott belső képek segítik – többek között – a feldolgozatlan szorongás feldolgozását.

Felelősség és sikerélmény

Az elsős gyerekek már minden bizonnyal készen állnak arra, hogy a tanulással kapcsolatos dolgok az ő felelősségüket képezzék. Bepakolni a táskába a következő napra, a házi feladat számon tartása és elkészítése mind-mind olyan tevékenység, amit már nyugodtan rájuk bízhatunk.

Megtehetjük, hogy segítünk elolvasni az órarendet vagy azt mondjuk: „Gyere, nézzük át újra, megvan-e minden feladat és bent van-e minden a táskában!” A lényeg, hogy meghagyjuk a felelősséget a gyermek számára, ugyanakkor mutassuk meg, hogy nem hagyjuk egyedül a felelősség hordozásában. Ennek ellenére is előfordulhat, hogy valami kimarad. Emiatt ne legyünk dühösek rá, hiszen bárkivel megtörténhet, hogy valamit otthon felejt, vagy egy feladat kimegy a fejéből, és nem dől össze a világ. Fontos, hogy legyen lehetőség kijavítani a hibát, hiszen ez a fejlődés egyik alapja. Lényeges az is, hogy a gyerek érezze, felelős a saját tetteiért.

Ha a gyerekek kipróbálhatják magukat különböző helyzetekben – természetesen az életkori sajátosságoknak megfelelően –, azzal önállóságra és felelősségteljes viselkedésre neveljük őket. Ezáltal pedig sikerélményhez is jutnak, amely az életük több területére is kihatással lesz.

Játékos gyakorlás

Előfordul, hogy nem sikerül mindent az iskolában megérteni, megtanulni. Hál’istennek számos kiadvány áll rendelkezésre, amelyekkel játékos formában nehéznek tűnő dolgokat is megtanulhatnak csemetéink. Ilyenek például a Betűrengeteg Kiadó gyakorlófüzetei, melyek meséken keresztül, szórakoztató módon kínálják a tanulnivalót.

A Szóvarázs sorozat 1. A betűk kötete játékosan vezeti be a gyerkőcöket a betűk világába. Méghozzá sikerélményt is ad azáltal, hogy a fejlesztő füzet kifejezetten úgy lett felépítve, hogy már az első két betű megtanulása után össze tudjanak olvasni vagy le tudjanak írni egyszerűbb szavakat. Így lépésről lépésre szeretteti meg gyermekedet az írás és az olvasás élményével.

©Írta: Májer Ágnes   •   2019.szept. 30.

Barátom az olvasás
Játékos
megoldás, gyermeke olvasási nehézségeire,
fejlessze játékosan képességeit.

Kapcsolódó cikkeink

5000 Ft. feletti rendelés esetén:

10% kedvezményt ÉS AJÁNDÉK háztartási naplót adunk!

Használd a kuponkódot rendelés leadása előtt:
AJANDEK10