Barion Pixel
BUÉK

Szilveszter gyerekkel

A szilveszter a nagy bulizásról, az óév és újév búcsúztatásáról, vidámságról, nagy társaságról, eszem-iszomról szól. Ám kisgyermekesként ezek a dolgok jelentőségüket vesztik. Valahogy nem az az első gondolatunk, hol bulizzunk és milyen ruhában, amikor kismamaként vagy friss családosként megyünk neki az év utolsó napjának. Ez teljesen természetes dolog.

Ám nem azt jelenti, hogy otthon kell gubbasztanunk, nagy nehezen kivárni az éjfélt, majd átaludni magunkat a következő évbe. Persze lehet úgy is, ha az esik jól, de bébiszitterre, nagyszülőkre bízva a csemetéket szintén orvosolható az este jó végkimenetele. Ám kisgyermekes léthez alkalmazkodva is nagyon klassz szilveszteri bulit lehet tartani, akár a közvetlen családdal, akár nagyobb társaságot hívva, a csemete korának, érdeklődésének megfelelő vérmérsékletű, stílusú mulatságot kínálva nekik.

Tegyük gyermekbaráttá szilveszterünket is.

– Kényelmes, bekuckózós, nyugodt: Készítsünk finom mini falatokat, snackeket, pattogatott kukoricát, nasikat és filmezzük/mesézzük át magunkat az újévbe.

Tipp! Minden családtag válasszon egy neki tetsző néznivalót.

– Baráti, hangos, ám víg: Hívjuk át gyermekeink kis barátait és szüleiket, kereszttestvéreket, kis rokonokat. Garantáltan nem lesz unalmas a szilveszter éjszaka. A gyerekek játszhatnak, táncolhatnak, szaladgálhatnak együtt, mi meg felnőtt társaságban leszünk mégis.

Tipp! Dobjátok össze az ételeket, italokat. Mindenki hozza el a saját specialitását.

– Vidám, játékos: Társas, kártya és videójáték. Ha már adott a társaság, nagyszerű, egész éjszakás párbajt vívhatunk a családdal, különféle játékokon keresztül. Garantált a nevetés, a szórakozás, vidámság!

Tipp! Találjatok ki ügyességi vetélkedőt, kérdezz-felelek játékokat. Elő a régi játékokkal!

– Táncolós: Ha szilveszter, akkor tánc, buli. Keressük elő a régi lemezjátszót, cd lejátszót. Állítsuk össze kedvenc lejátszási listánk előre, ami egész este szólhat. Táncoljunk, bulizzunk mindenféle stílusú zenékre. A gyerekek fogják legjobban élvezni.

Tipp! Mindenki kérhessen a korosztályának, stílusának megfelelő zenét, így tuti jól fogja érezni magát minden résztvevő. Ha a szomszédokat is áthívod, ők is veled buliznak, nem lesz olyan, aki morgolódna a hangerő hallatán másnap.

– Alkotós: Elő a színezőkkel, ceruzákkal, festőállvánnyal, cérnával, fonallal, tűkkel, ragasztókkal, ollókkal… Vegyünk elő minden eszközt, amivel alkotni, teremteni lehet. Egy jókedvű, bulis estének nézhetünk elébe. Ragasszunk, fessünk, szőjünk, varrjunk, horgoljunk bármit, amivel érezhetjük a teremtő energiákat. Készítsük elő életünk legszebb, legvidámabb estéjét és a nagy alkotást!

Tipp! Érdemes előre bekészülni mindenféle eszközzel. Aztán kiállítást is rendezhettek belőle vagy megajándékozhatjátok egymást az elkészült dolgokkal.

– Világgá menős: Hagyjuk a csudába az egész petárdázós éjszakát és utazzunk el egy távoli, vidéki, mesebeli helyre, egy védett kis házikóba, messze mindentől és mindenkitől, ahol úgy szilveszterezünk, ahogy nekünk kényelmes. Így nem kell egész éjszaka a durrogtatás, kurjongatásokat hallgatnunk otthon.

Tipp! Sétáljatok, túrázzatok a természet lágy ölén egy nagyot!

– Wellnessben: Ha nem szeretnénk semennyit sem foglalkozni az ó- és újévi előkészületekkel és megtehetjük, keressünk egy szállodát, ahol lehet fürdeni, zene is van, és a finomságokat a szálloda készíti.

Tipp! Sok helyen már külön gyermekfelügyelet, gyermekprogramok is vannak.

– Ismerkedős, barátkozós: Ha valaki szereti és bírja a zajt, a tömeget, a vidámságot, az össznépi szeretetet, akkor egy nagyobb városba utazva, az utcán is izgalmas fogadni az újévet! Mindenki mindenkivel koccint, ismerkedik, barátkozik, sok a mosolygós arc, koncertek, vidám beszélgetések zajlanak ilyenkor mindenfelé a szépen kivilágított tereken.

Tipp! Nézd meg előre, a közeledben melyik nagyvárosban milyen programokat ígérnek. Öltözzetek melegen és vigyázzatok egymásra, el ne veszítsétek a nagy tömegben egymást, az apróságokat! A petárdákkal különösen óvatosan!

December 31-e, az év utolsó napja I. Szilveszter pápa ünnepe, így az 1582-es naptárreform után így honosodott meg nálunk is Szilveszter napja, rövidebben szilveszter. XIII. Gergely pápa a Gergely-naptár szerinti naptári év utolsó napjára, Újév előestéjére, az új naptári év első napjára tette e ünnepet.

BUÉK

©Írta: Mayerné Répási Adrienn   •   2019. dec. 27.

Barátom az olvasás
Játékos
megoldás, gyermeke olvasási nehézségeire,
fejlessze játékosan képességeit.

Kapcsolódó cikkeink

5000 Ft. feletti rendelés esetén:

10% kedvezményt ÉS AJÁNDÉK háztartási naplót adunk!

Használd a kuponkódot rendelés leadása előtt:
AJANDEK10