Ha az idei Mikuláskor is úgy jártál, hogy tele a szekrény csokoládéval, azon töröd a fejed, mire használd fel őket, akkor ez a te cikked.
Mi legyen a jobb sorsa érdemes csokikkal?
Rengeteg módja van a felhasználásuknak, ha nem szeretnétek húsvétig enni azokat. Persze finom és mértékkel egészséges is ez a desszert, de a túl sok csoki, ami hónapokig ott áll felbontatlanul, nem túl szívderítő látvány. Pár tipp, amivel pillanatok alatt eltűntethetőek az édességes polcról a Mikulások.
Készíts belőle valami csokis finomságot, süteményt. Csokidarabos kekszként, muffinként, browniként, torta krémként még lehet szép és rövid élete a Mikulás csokinak, ez ráadásul rendkívül élvezetes módja az eltüntetésének.
Rendkívül jó alapanyaga lehet különböző kézműves termék készítésének, fagyinak, nyalókának, bonbonnak is. Már a megalkotás, a csoki újragondolásai is inspiráló, nagyszerű szórakozás, hát még a díszítése.
Ha magadnak akarsz kedvezni, akkor készíts belőle likőrt. Ez akár ajándékként is jó ötlet lehet karácsonyra, egy szeretted számára. A csokilikőr telitalálat az ünnepi asztalra helyezve, funkcióját díszként és italként is beváltva.
Forró csoki, ami megédesíti a napotokat. Készít a Mikulásokból egy krémes, meleg desszertet vagy reggeli itókát a gyerekeknek. Nem csak finom, hanem fel is melegíti őket.
Csokifondűként is felhasználható a megmaradt édesség, amibe finom és egészséges gyümölcsöket mártogathattok, mint az alma, körte, ananász, banán, de magvakkal is izgalmas ínyencség válhat belőle. Igazán kellemes időtöltés a családdal egy jó fondüzés.
Felolvasztva gyümölcsdarabokkal, magvakkal, búza, kukorica és zabpehellyel müzlibe kívánkozó alapanyag lehet még a megmaradt édesség. A házi müzlinek nincsen párja. Ha saját kezűleg készítitek, még jobban esik, mint a bolti.
Még egy tökéletes felhasználási mód eszembe jutott. Kiváló arcpakolás kerekedhet belőle, ha jó minőségű a csokoládé. Tegyél a felolvasztott csokihoz argánolajat, olivaolajat, joghurtot, mézet és más tápláló anyagokat. Kend az arcodra és élvezd a fiatalító hatását.
A megfelelő minőségű csokoládénak rengeteg dologra jótékony befolyása van.
Ásványi anyagokban gazdag, csökkenti a koleszterint, csillapítja a stresszt, jó a bőrnek a benne található flavonok miatt. Az agy működésére nézve is pozitív hatása van, nem mellesleg finom is. A feniletilamint tartalma (PEA) miatt pedig hasonló érzéseket kelt a fogyasztása, mint a szerelembe esés. A PEA az agyunkat endorfintermelésre sarkallja. Ezek a fehérjék boldogságunk kiteljesítésében nyújtanak segítséget.
©Írta: Mayerné Répási Adrienn • 2019. dec. 5.