Barion Pixel
Nem olvas a beste kölke

Miért nem olvas a beste kölke?

Amióta olvasni tudok, csak úgy faltam a könyveket. Állapotosan halomszámra vásároltam a mesekönyveket, de a gyermekem születése után csak a polcon porosodtak, én meg törtem a fejem, mit rontottam el, miért nem érez késztetést, hogy úgy lapozgassa, ahogy én annak idején. Lassan ébredtem rá az okokra…

Mutass példát!

Kisgyermekes anyaként az életritmusom mellett a mindennapi rutinom is megváltozott, ami az olvasási szokásaimra szintén kihatott. Most már nem könyv rejtőzött a pelenkázó táskámban, este nem bújtam az izgalmakat rejtő lapok mögé az ágyban, ha olvastam is, előnyben részesítettem a könnyedebben tartható telefonom, esetleg a mellettem heverő laptopom. A gyermek persze ebből nem látott mást, csak a világító képernyőt anya előtt, s hamar felfedezte, hogy a betűk mögött valahol ott vannak a színes, zenés, agyzsibbasztó videók is, amikre úgy rákattanhatnak, mint a felnőttek valami tudatmódosító szerre, mert az ilyen műsorok nézése során adrenalin és endorfin szabadul fel bennük. Azt azért jó tudni, hogy ezek a videók igencsak terhelhetik az idegrendszerüket, valós értéket nem biztosítanak, így nyugodtan mondhatjuk ablakon kidobott időnek is.

Ehelyett, ha azt látta volna, hogy anya szoptatás, altatás közben egy-egy könyvet tart a kezében, akkor a könyvek lapozgatása sokkal természetesebb lenne a számára.

Mesélj korosztálynak megfelelően!

Megvehettem én a Grimm testvérek összes remekművét, de a pár hónapos fiam messziről bagózott rá, jobban lekötötte őt a színes leporellók világa. Egyszerűen korai volt, nem érett még meg a népmesei motívumokhoz. Ilyenkor a figyelmük sokkal gyorsabban elkalandozik, érdemes egy-két mondatos képeskönyvekkel kezdeni. A képekről persze hosszú ideig is beszélhetünk, szőhetjük tovább a mesefonalát.

A képeskönyveket másfél-két évesen felváltotta az úgynevezett én-mesék. A napi történéseket meséltem el egyes szám harmadik személyben. Ez a mesélési mód egyébként segít feldolgozni az átélt eseményeket. Összebújtunk, és a cselekményeket úgy alakítottuk, hogy minden a megfelelő helyre kerüljön, s nyugodt lélekkel térhessünk nyugovóra.

Hároméves kor környékén a főszereplőink állatokká, autókká váltak. Érdemes tudni, hogy ezek a mesék nem egyenlők a fabulákkal! Nem kell példaértékűnek lenniük, sokkal hasznosabb, ha ismert, ritmikusan ismétlődő helyzetekkel találkoznak a kicsik. Ilyenkor kedvelik az ismert szófordulatokat. Lassan, ahogy az óvodában is kinyílik a világ a gyerekek előtt, úgy a mesék is lehetnek hosszabbak, bővebb szókincsűek, novellaszerűek. Ilyenkor gyakran kérik ugyanazt a mesét újra és újra. Ez is azt sugallja a számukra, hogy a világuk megbízhatóan kiszámítható.

Az óvoda vége felé érdemes behozni nekik a szövevényes, úgynevezett tündérmeséket. Ezek már többszereplősek, intrikákkal szőtt történetek. Gyermekünk ugyanúgy beleéli magát a történetbe, de ekkora már pontosan el tudja különíteni a fikciót a valóságtól.

Rettentő fontosak a mesék a gyerekek életében!

A videókban látott mesékkel ellentétben a hallott, olvasott mesék gyarapítják a kicsinyünk fantáziáját, szókincsét, életfelfogását, de még a figyelemközpontjára is jótékony hatással van. Hosszabb ideig tud összpontosítani, míg a villódzó fények, képek pont ellenkező hatást érnek el nála: a megterhelt idegrendszertől könnyedén nyugtalanság, esetleg alvászavar is kialakulhat.

A saját gyermekemnél a mai napig tapasztalom, hogy akármilyen rózsaszínködös egy rajzfilm, a megnézését követően nehezebben, hosszú forgolódás után alszik el, nem úgy, mint amikor egymáshoz simulva estimesét olvasok…

Nálunk lassan kezdődik az iskola, amikor már ő maga fogja a könyveket elolvasni, ő fog nekem gyakorlásképpen felolvasni. Egy 2018-as kutatás szerint azok a gyerekek, akiknek mesélnek, könnyebben tanulnak meg olvasni, ami ugyebár a későbbiekben is tanulási könnyebbséget fog jelenteni a számukra.

Te se feledd! Bármennyire is kevés idő jut rá, olvass, mesélj a gyerekednek! Megéri!

©Írta: Pádár Judit Vivien   •   2019.szept. 30.

Barátom az olvasás
Játékos
megoldás, gyermeke olvasási nehézségeire,
fejlessze játékosan képességeit.

Kapcsolódó cikkeink

5000 Ft. feletti rendelés esetén:

10% kedvezményt ÉS AJÁNDÉK háztartási naplót adunk!

Használd a kuponkódot rendelés leadása előtt:
AJANDEK10