Barion Pixel

Mi köze a gyurmázásnak az írás-olvasáshoz?

Szívesen fejlesztenéd gyerkőcödet már az óvoda ideje alatt? Olyan módszert keresel, ami a tanulás izgalma mellett meghagyja a gyermek játékos valóját olyannak, amilyen ő maga? Hadd mutassunk be egy forradalmian új módszert, amellyel élmény lesz a tanulás!

A gyermekek legfőbb nyelve a játék. Minden, amit látnak vagy hallanak a környezetükben, előbb-utóbb helyet kap a játékukban, így próbálják megérteni, sajátjukká tenni a világ monoton, felnőtt dolgait. A játék során tehát minden esetben tanulnak, a kérdés csak az, mit. Lássuk, miért érdemes gyurmázni!

Minden újdonság

A világ számára a gyermek egy tiszta lap, ellenben a gyermek számára a világ egy színes tintapacákkal, érdekes vonalakkal, izgalmas textúrákkal teli, hatalmas festmény. A vizes és száraz homokban, avarban való túrás során taktikus érzékeiket fejlesztik: megtapasztalják, milyen textúrája van az őket körülvevő világ egyes részeinek. Összehasonlítják őket, elemzik és véleményezik mindazt, amit tapasztalnak, ezt pedig igen ügyesen elraktározzák későbbre. Sokszor az ízlelőbimbóikat is segítségül hívják a felfedezésben, egy-egy dolog ugyanis olyan érdekes textúrával bír, hogy szükségét érzik további információk begyűjtésének is, megkóstolják, mert minél többet akarnak tudni a felfedezett dologról. Ez a kíváncsi világszemlélet, ha óvjuk és hagyjuk kibontakozni, egész életében elkíséri a gyermeket, aki számára a kíváncsiság képessége hatalmas előny lesz majd a tanulás során.

Hogyan függ össze a kíváncsiság és a tanulás?

Amikor valami érdekes és új, még felnőttként is szívesebben vetjük bele magunkat a megtanulásába. A gyermekekben szerencsére ez még hatványozottabban él, így ahhoz, hogy megtanítsunk nekik valami újat, elegendő azt érdekessé tennünk. Lehet különleges a látványa, érdekes a tapintása vagy kellemes illata, és azonnal felkelti a gyermekek kíváncsiságát. Érdemes tehát összekötni a játékot és a tanulást, mert így könnyedén és stresszmentesen sajátíthat el tudást a gyerkőc, miközben számos más területét is fejleszti.

Hogy jön a képbe a gyurma?

A gyurmázás az egyik legkiválóbb módja a gyermekek fejlesztésének. Érdekes textúrája, élénk színei felkeltik a kíváncsiságot és megmozgatják a fantáziát, felhasználhatósága pedig rengeteg teret ad a kreatív ötleteknek. Mindeközben a gyermek finommotorikus készségei is fejlődnek, miközben ő nem csinál mást, csupán igyekszik kivetíteni, megalkotni a fizikai valóját mindannak, ami a képzeletében játszódik.

Tanuljunk gyurmázva!

A gyurma bárhogyan formázható: kilapíthatod, megnyújthatod, feldarabolhatod, csinálhatsz belőle geometriai formákat térben és síkban. Ezen adottságai miatt kiváló az alapvető iskolai tanulmányok elsajátításához, legyen szó matematikáról, környezetismeretről, vagy akár magyar nyelvtanról. A Szóvarázs, valamint az Írj és tépj!termékcsalád ezt a sokrétűségét aknázza ki a gyurmának. A kreatív termék segítségével a gyerkőc már azelőtt elkezdheti a betűk és számok megismerését, hogy az iskolapadba kerülne. A laminált lapok alatt kirajzolódó betű vagy szám formáját kell megalkotnia gyurmából: hogy ezt síkban, rátapogatva, vagy térben oldja meg, az már a képzeletére és a kézügyességére van bízva. Amikor pedig már konkrétan írásra, vagy olvasásra kerül a sor, nem ismeretlen formák, hanem régi barátként üdvözölhető betűk várják, amiket felismer a gyurmázós játékból.

A gyurmákat nyugodtan elővehetjük az iskolás időszak alatt is, hiszen feldarabolva segíthetnek az összeadás, kivonás, a szorzás és az osztás megtanulásában, valamint a kapott házi feladatok megoldásában egyaránt. Remek segítséget nyújtanak továbbá akkor is, amikor verset, mesét vagy mondókát kell megtanulni, hiszen egyszerűen megalkothatjuk gyurmából a történetet, így pedig a megjegyzendő szavak is könnyebben memorizálódnak majd – mindeközben pedig értékes, tartalmas, hasznos és kellemes időt töltöttünk el gyermekünkkel játszva.

Próbáljátok ki otthon ti is a gyurmával tanulást! Milyen izgalmas dolgokba tudjátok még bevonni ezt a sokszínű anyagot? Kísérletezzetek bátran együtt!

©Írta: Nagy Tímea  •   2021. márc. 11.

Barátom az olvasás
Játékos
megoldás, gyermeke olvasási nehézségeire,
fejlessze játékosan képességeit.

Kapcsolódó cikkeink

5000 Ft. feletti rendelés esetén:

10% kedvezményt ÉS AJÁNDÉK háztartási naplót adunk!

Használd a kuponkódot rendelés leadása előtt:
AJANDEK10