Barion Pixel
Készen áll az iskolára?

Készen áll az iskolára?

Az 5-7 éves korosztály az egyik legsérülékenyebb. A lehető legnehezebb a dolga a szülőknek (a dac és tinikor kivételével), ha ebben a korban jár a csemetéjük. Millió változás zajlik a kis életükben. Növekednek, egyre több dolog érdekli őket, kinyílik a világ számukra, ugyanakkor rengeteg kérdés merül fel bennük, mely megválaszolásra vár. Egyre több a konfrontálódás, a csalódás, de a mosolyok, az életre szóló kis barátságok is.

Ebben az életkorban már az óvodában is meglehetősen sok feladattal, elvárással találják szemben magukat. Minél idősebbek, annál több dolgot várnak el tőlük. Nehéz lépést tartani ezzel a rengeteg dologgal. És csak ezután jön a java.

Közeledik az iskola. Biztonsággal el tudja mondani a színeket, a formákat, a számokat? A nevét és a fontosabb adatait tudja már? Számolni vajon tudnia kell? No és cipőfűzőt tud már kötni? Az orrát ki tudja fújni…és így tovább.

De a legégetőbb kérdés az, hogy elég érett-e az iskolára vajon? Honnan tudhatja egy szülő, hogy jó szívvel el merje-e engedni a csemetéjét az iskolába vagy még tartsa vissza, gyerek lehessen kicsit tovább? Kudarcok árán, nehezen fogja megállni a helyét vagy könnyedén kirázza a kisujjából az első osztályt? Sajnos nem mindegy.

Tegyük a szívünkre a kezünket, valljuk be magunknak is, hogy a saját gyermekünkkel kicsit mindig elfogultabbak vagyunk. Akkor hogyan döntsük el, mennyire ügyes, kitartó és ezáltal iskolára érett-e a csemete, bekerüljön-e a közintézménybe? Az óvónők segítségével első sorban, akik sokat foglalkoznak a kisgyermekek felkészítésével.

Másodsorban érdemes különböző játékos fejlesztő füzeteket, könyveket segítségül hívni. Kikapcsolódásnak is remek, és a szülővel közös ténykedés erősebb kapcsolatot eredményez, ráadásul rengeteg dologban fejleszti a csemetét, felkészíti a várható nehézségekre, az iskolára. Ezek a kis füzetek segítségével könnyen eldönthetjük, miben szorul még fejlesztésre az apróság vagy mely területeken kiemelkedően jó.

Nem is hinnénk, észrevétlenül mennyi területen erősítjük vele a leendő iskolást. Kitartást, önállóságot, kézügyességet, finommotorikát, logikai képességeket formál, miközben a kíváncsiságát is kielégítheti vele a gyermek, jól szórakozik, színez, ezáltal játékos formában, észrevétlenül tanul.

©Írta: Mayerné Répási Adrienn   •   2019. okt. 08.

Barátom az olvasás
Játékos
megoldás, gyermeke olvasási nehézségeire,
fejlessze játékosan képességeit.

Kapcsolódó cikkeink

5000 Ft. feletti rendelés esetén:

10% kedvezményt ÉS AJÁNDÉK háztartási naplót adunk!

Használd a kuponkódot rendelés leadása előtt:
AJANDEK10