Barion Pixel
Kérlek, ne kiabálj!

Kérlek, ne kiabálj!

A frissen közösségbe került gyerekek feltekerik a hangerőt otthon.

„Kérlek, ne kiabálj, húsz centire állok tőled.”

Sok család számára lehet ismerős ez a mondat ovikezdés környékén. Gyakori jelenség ugyanis, hogy a frissen közösségbe került gyerekek feltekerik a hangerőt otthon. A jelenségnek számos oka lehet, érdemes ezeket végiggondolni.

Kénytelenek megemelni a hangerejüket, hogy érvényesíteni tudják az akaratukat

„Kisfiam eddig teljesen normális hangerővel beszélt és játszott, de amióta oviba jár, itthon is mindig nagyon hangos. Hiába szólok rá, mindig azt válaszolja, hogy ő nem is kiabált.”  

Ismerős ez a beszámoló? Nem vagy egyedül. A legtöbb esetben rendkívül egyszerű a magyarázat. Egy óvodai csoport alapzaja akkor is jelentős, ha épp nem is hangoskodik senki kifejezetten. A csoportos szabadjáték során a gyerekek kénytelenek megemelni a hangerejüket, hogy érvényesíteni tudják az akaratukat, vagy hogy egyáltalán figyeljenek rájuk a társaik.

„Én is hangosabb vagyok, amióta óvónőként dolgozom. Alapból erősebb hangadáshoz vagyok szokva napközben, és sokszor észre sem veszem, de otthon is megteremtem magamnak majdnem azt a zajt, amihez napközben hozzászoktam.” – mondja Lilla, aki egy 26 fős csoport pedagógusa. Azt is jelezheti viselkedésével a gyerkőc, hogy nem kap annyi figyelmet az oviban, amennyire szüksége lenne, és amit megszokott otthon, hiszen általában két óvónő szeretetén és figyelmén osztozik 25-30 gyermek. Ilyen jellegű érzéseit egy 3-4 éves még nehezen tudná szavakba önteni, ezért bábozással, a napi események eljátszásával „húzhatjuk ki” belőle, ha bántja őt valami. „A gyerekek a játékon keresztül dolgozzák fel az őket érő ingereket, azon keresztül tagolják, rendszerezik a körülöttük lévő világot, így bábozás, vagy szerepjáték során öntudatlanul is nagyon sok mindent kommunikálnak felénk.” – mondja az óvónő. Hagyjuk, hogy ő válasszon karaktert és ő vezesse a történetet. Egy ovis csoport egész napos morajlása az idegrendszert is nagyon lefárasztja, ebből a szempontból a délutáni csendespihenőnek is kiemelt jelentősége van.

A hangosabb beszéd valamilyen probléma jele is lehet

A hangosabb beszéd valamilyen probléma jele is lehet, ami családi környezetben nem tudott felszínre kerülni. Érdemes ezeket az opciókat is végiggondolni. A legkézenfekvőbb, és leggyorsabban körbejárható magyarázat egy esetleges halláscsökkenés, halláskárosodás. Probléma észlelése nélkül is tanácsos egy-két évente elvinnünk a gyerkőcöt egy általános fül-, orr- gégészeti szűrővizsgálatra, de ha „felhangosodott” a gyerek, mindenképp ejtsük meg. A kicsik orrjárata anatómiailag nagyon szűk még, ezért sokkal könnyebben alakul ki középfülgyulladás, vagy más fülkürt probléma, ami idültté válva okozhat halláscsökkenést. Akkor is kezdjünk el gyanakodni, ha figyelmetlenséget, vagy ahogy viccesen mondani szoktuk, szelektív hallást tapasztalunk, vagy ha sokszor visszakérdez, esetleg az egyik fülét mindig felénk fordítja, amikor beszélünk hozzá.

Minden óvodában elérhető és kérhető logopédus segítsége

Minden óvodában elérhető és kérhető logopédus segítsége is, bátran jelentkezzünk be hozzá egy időpontra, ha nem sikerül megnyugtató magyarázatot találnunk a hangerő emelkedésére. Akár valamilyen rejtett beszédfejlődési probléma is állhat a háttérben. Sőt, a hiperaktivitás témakörét is körbejárhatjuk, bár önmagában a hangosabb beszéd nem kizárólagos jellemző, és egyedüli tünetként semmiképp sem utal hiperaktivitásra, főleg, ha oviszünetekben visszaáll a hangerő alapállásba. De más viselkedési problémákkal közösen már tanácsos ezt is megvizsgálni.

Otthoni gyakorlatok a halkabb beszédre

A halkabb beszédet otthon tudjuk gyakorolni a gyerekekkel. Próbáljuk ki, hogy direkt suttogva válaszolunk neki, amikor ő a kelleténél hangosabban szól hozzánk, de játszhatunk úgynevezett csendjátékokat is. Ezek a Montessori nevelési szemlélet fontos elemei, és a mindennapokba is könnyedén beilleszthetők. Keressünk elő például a karácsonyi díszek közül egy kis csengőt. A feladat az, hogy meghatározott útvonalon lassan, óvatosan végig kell vinnünk a csengőt anélkül, hogy az megszólalna. Ugyanezt játszhatjuk kanálban egyensúlyozott ping-pong labdával is például. Nagyobb gyerekeknek adhatunk egy kis teamécsest a kezükbe biztonságos tartóban, aminek a lángja eloltódik a túl hangos beszédtől, ezért úgy kell pár percig játszanunk, hogy a csendgyertya égve maradjon. Ezek a gyakorlatok napi 5-10 percet vesznek igénybe, és sokat segítenek a túl hangos beszéd normalizálásában, de probléma nélkül is jótékony, pihentető hatással vannak a kicsik idegrendszerére. Fejlesztik a koncentrációs képességet, a hallást, a türelmet, de még a kézügyességet, és mozgáskoordinációt is.

©Írta: Szóró Ildikó   •   2019. okt. 29.

Barátom az olvasás
Játékos
megoldás, gyermeke olvasási nehézségeire,
fejlessze játékosan képességeit.

Kapcsolódó cikkeink

5000 Ft. feletti rendelés esetén:

10% kedvezményt ÉS AJÁNDÉK háztartási naplót adunk!

Használd a kuponkódot rendelés leadása előtt:
AJANDEK10