Barion Pixel
hogyan nevelj könyvolvasó gyereket

Hogyan nevelj aktív könyv olvasó gyereket?

Mert bezzeg mi, rendes könyv olvasók, annak idején hevertünk a diófa árnyékában és faltuk a pöttyös-csíkosakat (vagy a delfines-indiánosakat). Ezek meg csak a telefonjukat nyomkodják. Mi álmodoztunk az Arany ember felett egy Senki szigetéről, ezek meg a sarokba dobják, hogy sok benne a leírás és megnéznek egy sorozatot helyette. Nekik ez uncsi, tré, infantilis. Jobbak voltunk mi, könyv olvasó gyerekek? Nem hinném. Tudunk nekik adni valamit a könyv olvasáson keresztül? Tudunk. Sokat. Ha megértjük, hogy ők mások. Leginkább aktívak.

Sokan kongatják a vészharangot azzal kapcsolatban, hogy nem olvasnak a gyerekek. A tények, számok azt mutatják, hogy nagyjából 9-10 éves kor körül válnak a könyv olvasó gyerekek digitális fogyasztóvá. Persze csak azok, akiknek sokat meséltek és akiknek megfelelő szintű az olvasási készsége – a többiek sokkal hamarabb. Megszokták, hogy hamar kapnak információt, pörgős sztorikat
látnak, sok az akció, sok az impulzus. Az élvezeti faktort emelheti egy-egy sorozat, film vagy online játék esetében a sok-sok csatolt termék, kiegészítő szolgáltatás. És ezzel kell versenyeznünk, ha könyv olvasó gyerekeket szeretnénk nevelni.

Ki az aktív könyv olvasó?

Nevezhetjük aktív könyv olvasónak azt, aki az olvasás élményén kívül mást is vár egy könyvtől. Aki képes feldolgozni, továbbgondolni, más képességeket megmozgató projekteket készíteni az olvasottakhoz, vagy azok által inspirálva, az élményeket megosztani a kortársakkal az adott könyvről. Nagyobb gyerekek esetében a kritikai gondolkodás megmozgatása is növelheti a könyvek iránti érdeklődés. Bármilyen hihetetlen, az aktív könyv olvasást már egészen kicsi korban el lehet kezdeni – az olvasni tudás sem feltétlenül szükséges hozzá.

Így nevelj aktív könyv olvasót! – óvodás kor 

 • Egy-egy történet elolvasása után készítsetek plakátot! Nyomtasd ki a szereplőket, vágjatok, ragasszatok vagy készítsetek belőlük bábokat!
 • Játsszatok “mondatonként mesét” és így gondoljátok tovább az olvasottakat! (Játékszabály: mindenki mond egy mondatot a meséből, a másiknak azt kell folytatnia.)
 • Állatos történetekhez készítsétek el a szereplőket ételből – ehhez rengeteg ötletet lehet találni az interneten, de általában a gyerekek is nagyon kreatívak ilyenkor!

Így nevelj aktív könyv olvasót! – kisiskolás kor 

 • Készíts képregényt az olvasottakból! Képregény sablonokat találsz az interneten is, de magad is rajzolhatsz!
 • Ha szeretsz rajzolni, tervezz az eredeti illusztrációtól eltérő karaktereket. Rajzold le velük a könyv egyes jeleneteit, vagy találj ki olyanokat, amik nem szerepeltek a könyvben.
 • Öltözz be, játsszátok el a kedvenc részeteket! Vegyétek fel videóra, beszéljétek meg a hibákat!
  Találjatok ki többféle befejezést!

Így nevelj aktív könyv olvasót – kamaszkor kor

 • Tervezz az eredeti illusztrációtól eltérő karaktereket papírból, modellgyurmából vagy más általad választott anyagból. Készíts velük stop-motion videót!
 • Csinálj Facebook profilt a kedvenc szereplődnek, képzeld el, mit posztolna, ha létezne?
 • Alakítsatok tényleges vagy virtuális könyvklubot. Legyetek kritikusak (és keressetek egy felnőttet, aki ezt elviseli)! Tartsatok vád- és védőbeszédet a véleményetek mellett illetve ellen.

Sok-sok trükk, ötlet belefér, a lényeg, hogy a könyvet – akár tetszett, akár nem – alaposan feldolgozzuk a gyerekekkel és élményszerű, aktív projekteket találjunk ki nekik. És persze az is fontos, hogy életkoruknak, olvasási képességüknek, érdeklődésüknek megfelelő könyvet válasszunk. De ez manapság nem is olyan nehéz. Hajrá, legyetek ti is aktív könyv olvasók!

©Írta: Szentendrei Judit   •   2019. okt. 18.

Barátom az olvasás
Játékos
megoldás, gyermeke olvasási nehézségeire,
fejlessze játékosan képességeit.

Kapcsolódó cikkeink

5000 Ft. feletti rendelés esetén:

10% kedvezményt ÉS AJÁNDÉK háztartási naplót adunk!

Használd a kuponkódot rendelés leadása előtt:
AJANDEK10