Barion Pixel
környezetbarát könyvek

Fejenként 184 kg papír évente

Tizenhét.

Ennyi fa menekül meg minden egyes tonna újrahasznosított papír előállítása nyomán. Tizenhét fa pedig jóval több oxigént termel évente, mint amennyit ugyanennyi ember elhasználna. Ezért rendkívül fontos, hogy drasztikusan csökkentsük az újonnan előállított papír mennyiségét, illetve ahol csak lehet, csökkentsük háztartásainkban is az indokolatlan papírhasználatot.

184 kg papír fejenként

Az Európai Unióban átlagosan 184 kg papírt használunk el fejenként minden évben, az Egyesült Államokban pedig ennek nagyjából a dupláját. Döbbenetesen magas szám. „De hát a papír lebomlik, nem?” – teheti fel a kérdést az olvasó. Igen, a legtöbb papír előbb vagy utóbb lebomlik. A probléma az, hogy újra, és újra elő kell állítanunk. Valós alternatíva az értelmetlen fakivágások csökkentésére a papír újrahasznosítása. Azon túl, hogy évente több száz tonna fa marad életben, már maga az újrapapír előállítása is sokkal környezetkímélőbb eljárás. 60%-kal kevesebb energiafelhasználással jár ugyanis, mint fából készült kollégája esetében. Természetesen az új könyv semmivel nem összehasonlítható illatáról sem kell lemondania az olvasás szerelmeseinek: egyre több kiadó használ újrahasznosított papírt kiadványaihoz, és nem is kell feltétlenül a klasszikus szürkés árnyalatú újrapapírra gondolnunk. Létezik teljesen fehér is belőle, ami ugyan nem környezetkímélő eljárás során fehéredik ki, de ez még így is kevésbé káros, mint új papírt készíteni.

Mit tehetünk mi, hétköznapi emberek, hogy gátat szabjunk a mérhetetlen fapusztításnak?

A lakossági papírfelhasználás nagyon egyszerűen és látványosan csökkenthető egy kis odafigyeléssel. Ne vigyünk haza felesleges szórólapokat, prospektusokat, de semmiképp se dobjuk őket a kommunális kukába. A háztartási hulladék több mint 15%-át teszi ki a papír. Óvodák, iskolák sokszor örömmel fogadják a megmaradt újságokat, képes reklámanyagokat, talán ők a legkreatívabb bajnokai a papírhulladék újrahasznosításának. Ne nyomtassunk feleslegesen a hétköznapok során, és használjuk a lapok mindkét oldalát. E-maileket, neten talált cikkeket, információkat ma már szükségtelen nyomtatva magunknál hordanunk, hiszen telefonunk segítségével bármikor elérhetjük azokat online, vagy offline a képernyőfotó funkció használatával. Jelentős mennyiségű papír fogy el a csomagolóiparban is, az összes felhasználás mintegy 40%-a. Teljesen felesleges több méter díszes csomagolópapírt letekernünk egy-egy családi ünnep alkalmával, hiszen alig pár percig töltik be funkciójukat, és már mennek is a kukába. Válasszunk alternatív csomagolási módokat, vagy használjuk újra a már megvásárolt szép csomagolóanyagokat. Amikor csak tehetjük, újrahasznosított papírból készült termékeket válasszunk, a keletkező papírhulladékot pedig mindenképpen szelektíven gyűjtsük. Ez az újrafelhasználás alapja.

Fontos, hogy mielőtt a szelektív kukába tesszük a papírhulladékot, távolítsunk el róla minden műanyagot, fém kapcsokat, laminálás maradványait. Ételmaradékos, zsíros papírhulladékot se tegyünk a szelektívbe higiéniai okokból. A nagyobb dobozokat daraboljuk szét, az italos dobozokat lapítsuk ki, hogy a kukásautó kihasználása is optimális legyen. A szelektíven gyűjtött papírhulladékot először szortírozzák anyaguk szerint, bebálázzák, majd áztatással és vegyi anyagokkal pépesítik. Így állítják elő azt a masszát, ami az újjászületett papírtermékek alapanyaga lesz. Ma már igen széles az így előállított termékek kínálata, jegyzet- és iskolai füzeteket, nyomtatópapírt, borítékot stb. egyaránt találunk a piacon. Mivel a legtöbb papírt irodai környezetben használják fel a cégek, elsősorban a nagy vállalatok szemléletváltására lenne szükség ezen a területen.

©   2019.szept. 30.

Barátom az olvasás
Játékos
megoldás, gyermeke olvasási nehézségeire,
fejlessze játékosan képességeit.

Kapcsolódó cikkeink

5000 Ft. feletti rendelés esetén:

10% kedvezményt ÉS AJÁNDÉK háztartási naplót adunk!

Használd a kuponkódot rendelés leadása előtt:
AJANDEK10