Bal és jobb félteke funkciói

“A szép kezedet add ide!”

Az emberek többsége jobbkezes, viszont minden 7. ember inkább a bal kezét használja a jobb helyett. A középkorban a balkezesség a gonoszság jelének számított. Sok olyan kifejezés van még ma is, mely szerint a bal rosszat jelent: baleset, balsiker, ballépés, bal lábbal kel fel, kétbalkezes = ügyetlen.

Érdekes azonban, hogy a neves tudósok, híres művészek, alkotók és sportolók közül milyen sokan balkezesek.

A balkezesek száma a nyugati országokban folyamatosan nő. Szerencse, hogy a 20. század második felétől ez egyre elfogadottabb dolog mind a pedagógiában, mind a társadalomban – korábban ugyanis erőszakkal, olykor akár veréssel is átszoktatták a gyerekeket.

Még manapság is találkozom azzal a felkiáltással, amikor a 20 hónapos kisfiam nyújtja valaki felé a kezét üdvözlésképpen, hogy: – „A szép kezedet add ide!”

Szerintem pedig mindkét keze „szép”. Nem hallottam még olyan balkezesről, aki a kézhasználata miatt szenvedett volna bármilyen lelki, fizikai sérülést. Persze, egy kicsit nehezebb számukra egy-két dolog: betűk formálása, spirálfüzet használata, különböző gépek, (menetes) eszközök (olló, kés, hegyező) használata stb., de ők is mindent meg tudnak csinálni, el tudnak készíteni… nem különbek, nem rosszabbak a jobbkezeseknél.  

Balkezes gyerek

A balkezesség nem egy szokás, sokkal több annál. Biológiai alapja van, mégpedig a jobb agyfélteke dominánsabb működése. A jobb agyfélteke a művészet, az érzelmek és a kreativitás területe. Az viszont nem bizonyított tény, hogy a balkezesség összefügg a magas intelligenciával.

Ebből kiindulva pedig, ha a gyermeket átszoktatjuk az egyik kezéről a másikra, az némi zavart okozhat a tudatában. Ösztönösen a bal kezével írna, rajzolna, s végezné a finomabb mozgásokat, ám  nyomás hatására a másik kezét kell használnia – nem csoda, hogy sokáig nem tudja, melyik a jobb és bal oldal, vagy kialakulhat nála dadogás, egyensúlyzavar, de akár a diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia is (olvasási-írási-számolási nehézségek).

A pedagógia mai álláspontja szerint éppen ezért tilos átszoktatni a balkezes gyerekeket.

Létezik kétkezesség is, amikor valaki mindkét kezét használja; hol egyik, hol másik kezével ír, rajzol. Kezdetben mindenki „kétkezes”, a dominancia 2 éves kor körül kezd kialakulni és 5,5 éves, de legkésőbb 8 éves korig stabilizálódnia kell. Ha ez nem történik meg, annak hátterében az idegrendszer nem megfelelő érési folyamatai állhatnak.

Ez a folyamat nem csak a kéz, de a láb, szem, fül esetében is lejátszódik. Ideális esetben a jobbkezesek esetében jobb oldali láb-szem-fül dominancia alakul ki, de az emberek több mint felénél megfigyelhető az úgynevezett keresztezett dominancia

(pl. jobb kéz, bal szem és fül).

Balkezes gyerek

Megfigyelések szerint a jobb kéz hosszabb idejű (6 hónap vagy annál több) sérülése, vagy agykárosodás esetén sokan válnak balkezessé és a gyógyulásuk után is a bal kezüket használják gyakrabban. Ezt nevezik szerzett balkezességnek.

Fejlődik a világ viszont abban is, hogy már évek óta gyártanak eszközöket balkezesek számára is (pl kés, olló, konzervnyitó). Sőt, 1976 óta Nemzetközi Világnapjuk is van, augusztus 13-án.

Gyorsteszt segítséggel hamar kideríthetjük, gyermekünknek melyik keze a dominánsabb. Az alábbi utasításokat hajtassuk végre vagy imitáltassuk az esetet, s közben figyeljük meg, melyik kezével végzi a feladatokat, illetve adott esetben melyik keze van felül:

  • Tett magad előtt keresztbe a karjaidat! – megfigyeljük, melyik keze van felül
  • Kulcsold össze a tenyereidet! – megfigyeljük, melyik hüvelykujja van felül?
  • Eldobok egy kislabdát, vedd fel! – melyik kezével veszi fel?
  • Kapj el egy kislabdát/babzsákot! Dobd vissza!
  • Gyújts meg egy gyufát! – melyik kezében van a gyufaszál?
  • Fogj egy seprűt! – melyik keze van felül?
  • Játsszuk azt, hogy levest eszel, fogat mosol, ollóval vágsz!
  • Nyiss ki egy ajtót!
  • Rajzolj egy házat, egy emberkét, egy autót stb!
  • Képzeletben most búcsúzunk, integess nekem!

 

forrás: Reiszné Szőts Edit gyógypedagógus, Wikipédia

©Írta: Juhos Melinda   •   2020. január. 15.

Vers Elek - írásfejlesztő füzet balkezeseknek

Kinek van kedve gyakorolni suli után? Annak, aki Vers Elekkel merülhet el a ritmusok tengerében! Színes ceruzákat, jókedvet elő és kezdődjék a logopédiai, szem-kéz koordinációt javító utazás. Humoros versek, bájos rajzok és a közösen eltöltött idő ereje gyermeked fejlődéséért legújabb kötetünkben. A “Vers Elek balkezeseknek” füzetet kimondottan balkezes kisiskolásoknak fejlesztettük ki.  A másolandó szöveg és rajzok átkerültek a jobb oldalra, ezáltal másolás közben a gyermek nem takarja ki bal kezével, könnyebbé válik számára a gyakorlás, és ez hozzájárul a sikerélményhez. Amennyiben gyermeked jobbkezes, számára a jobbkezeseknek készült füzetet  javasoljuk.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük