Barion Pixel
ovis olvasás tippek

5+1 tipp, amitől egy ovisnak is élmény lesz az olvasás

Aki szeret olvasni, és teljes beleéléssel veti bele magát a könyvek tengerébe, az tudja, hogy minden egyes könyv elolvasásával többek, gazdagabbak, értékesebbek leszünk. Minél hamarabb szerettetjük meg csemetéinkkel a mesék és más színes történetek varázsát, annál biztosabb, hogy az életük része lesz az olvasás, és ők is magukénak érzik majd a könyvek, sőt akár az írás különleges világát is. Talán már akkor is, amikor ők maguk még nem tudnak sem írni, sem pedig olvasni. Hogyan lehetséges ez?

Ezerféle színes és izgalmas módszer létezik, amivel bevonhatjuk a gyerekeket a mesélésbe és a történetek szövevényes szálaiba. Következzen most 5+1 remek tipp, amivel megszerettethetjük az olvasást már óvodás korban!

Körös-körül mindenhol könyvek

Amikor megszületik egy gyermek, a család elhalmozza ajándékokkal. Pici takarókkal, édes kisruhákkal, csörgőkkel. Ezek mellett a lehető legjobb ajándék a mesekönyv, még akkor is, ha hajmeresztőnek tűnik az ötlet.

A gyerekek úgy nőnek, mint a bolondgomba, és mire észbe kapunk, már kézbe fogják az őket körülvevő játékokat, köztük a könyveket is. A leporellók és lemosható lapozgatók könnyen megkedveltetik magukat a legkisebb csemetékkel is, színes képeiknek és kedves ábráiknak köszönhetően. Így a baba már akkor is „olvas”, amikor ezeket lapozgatja. Hiába lesz nyálas, babapiskóta-darabkás, és ragacsos a könyv, akkor is értéket képvisel, ráadásul bárhol a babával lehet. A fürdőkádban, a játszószőnyegen, a babakocsiban, és a kiságyban is.

Meseolvasás, és az esti mese

Ahogyan a nagyszerű Csukás István tartja, „a mese mindennek az origója”. Egy gyermek számára a mesék olyan világot képviselnek, ahol a jó elnyeri jutalmát, a rossz pedig a méltó büntetését. A virág megvédi a pillangót attól, hogy túlságosan megázzon a szárnya az esőben, a hangya pedig szorgosan gyűjtöget télire, amíg a tücsök henyél. A legkitartóbb lovag nyeri el a királylány kezét, a tiszta szív pedig mindig győzedelmeskedik. A kiskakas pedig, aki nem tudja befogni a csőrét, hamar a róka szájában végezheti, ha a barátai nem indulnak a keresésére.

A mese az örök állandó, ami megtanítja őket az élet igazságaira, és természetesen arra is, hogy a csodákban és a királylányokban hinni igenis fantasztikus érzés. Amíg a gyerekeknek a szüleik a koruknak megfelelő meséket mesélik, addig folyamatosan gyarapszik a szókincsük, épül-szépül a lelkük, és szárnyal a képzeletük és fantáziájuk. A gyermek hozzászokik ehhez az élményhez, és kérni fogja a szüleitől, hogy olvassanak neki. Hogy meséljenek tovább, és tovább és még tovább. Hogy ne is legyen vége a mesének. És amint erre ráérez, ragaszkodni fog a könyvek világához, ameddig a tüzet folyamatosan tápláljuk. Ennél szebbet nem is tehetünk a gyermekünkért néhány egymáshoz fűzött lap segítségével.

Mese a mesekönyv lapjairól

Az egyik legkreatívabb közös játék, ha arra biztatjuk gyermekünket, hogy „olvasson a lapok között”, vagyis meséljen nekünk a könyv illusztrációiról. A szépen és gazdagon illusztrált mesekönyvek képeit nézegetve ezer és még több különböző mese juthat eszébe a gyerekeknek. Mesélés közben pedig megismerhetjük és megtapasztalhatjuk, mennyire színes a fantáziájuk, és hogyan képzelik el a saját meséjük fordulatait.

Ha megakadnak, segíthetünk nekik kibogozni a szálakat, és így közös mesénk lehet, amely minden mesélés alkalmával egyre színesebb, és fordulatosabb. Illusztrációkból olvasni már egy kicsi gyerek is tud, így válhatnak a leporellók a fantázia és a mese végtelen kincseskamrájává.

Diavetítés – az örök élmény!

A diavetítők a ’90-es években élték fénykorukat, amikor még nem volt színes tévé minden háztartásban, vagy ha volt is, nem volt olyan gazdag a csatornaválaszték, mint napjainkban. Szerencsére a mai gyerekeknek sem kell nélkülözniük a diavetítők társaságát, ugyanis egyre több példánnyal találkozhatunk az üzletekben, színesebbnél színesebb diafilmek társaságában.

A tévénézésnél ezerszer értékesebb diavetítés közös élmény a családnak, hiszen a falra vetített történetek olyanok, mint a megelevenedett könyvek. A jelenetekről – a mesekönyvekhez hasonlóan – a gyerekek is mesélhetnek, a feliratozást pedig végig látják a képek alatt.

Azokban a családokban, ahol a nagyobb testvér már iskolás, sokszor az ovis kistestvér is hamarabb megismerkedik a betűkkel, sőt, az sem ritka, hogy egy egyke gyermek már úgy megy iskolába, hogy össze tudja olvasni a betűket. Már-már folyékonyan olvas. A diavetítés egy újabb terep, ahol teret kaphat egy gyermek ahhoz, hogy átélje a történetköltés, az „írás” szépségét, és az olvasás szeretetét.

Mesekazetták – hol vagytok?

Vége az esti mesének, de a gyerekek még több mesét követelnek? Legózás és babázás közben is legszívesebben csak meséket hallgatnának? A mesekönyvekből ismert történeteket újra és újra szeretnék hallani, mert az adott mese éppen nagy sláger a családban?

Míg régen, a lemezjátszók korában meselemezekről ismerhettük meg Kököjszi és Bobojsza, a két törpe történetét Török Sándor tollából, addig később a mesekazetták szórakoztatták a gyerekeket Csipkerózsika, Hamupipőke, és a Grimm testvérek történeteivel, mindezt ismert és neves magyar színészek hangján. Fantasztikus élmény volt, amiről a mai gyerekeknek sem kell lemondani, hiszen a lehetőségek tárháza az internetnek köszönhetően egyre bővül és bővül. A gyerekek rövid idő után már kívülről tudják a történeteket, amelyeket – immár a könyvet kézbe véve – ők „olvashatnak” majd fel nekünk.

Saját mesék leírása, illusztrálása

A sok közös mesélés, diavetítés, és mesehallgatás mellett nincs is annál izgalmasabb családi program, mint a gyermek által költött saját meséket leírni, és megőrizni az utókornak. Klaviatúra helyett ragadjunk inkább tollat vagy ceruzát, és borítsák be a történetek a házban található összes A4-es papírt. A gyerekek később saját illusztrációt is készíthetnek az általuk írt történetek mellé, így a történetírás mellett rajzolnak is, végül pedig saját mesekönyvük lehet, akár 4-5-6 évesen. 

Ha több oldalról bombázzuk a csemetéket az olvasás élményével, a mesék izgalmával és a történetek sokszínűségével, meg sem fordul majd a fejükben, hogy helyette a telefont nyomkodják. Az értékesen, közösen eltöltött idő nagyon fontos a gyerekeknek, és hogy stílusosan Csukás István szavaival fejezzem be írásomat: „A könyv a legnagyobb varázslat, minden csoda benne van, ami eddig volt s ami ezután lesz.”

©Írta: Kristóf Eszter   •   2019. okt. 5.

Barátom az olvasás
Játékos
megoldás, gyermeke olvasási nehézségeire,
fejlessze játékosan képességeit.

Kapcsolódó cikkeink

5000 Ft. feletti rendelés esetén:

10% kedvezményt ÉS AJÁNDÉK háztartási naplót adunk!

Használd a kuponkódot rendelés leadása előtt:
AJANDEK10