Barion Pixel
olvasnivaló gyerekeknek

10 dolog, amit gyermeked kap, ha te olvasol neki

Sokszor hangoztatott tény, hogy a meseolvasás kedvező hatással bír a gyermekek fejlődésére, de miért is van ez valójában így? Mi többet adhat egy könyvből olvasott, netalán kitalált mese, mint teszem azt egy rajzfilm?

Sokaktól hallom, hogy lefekvés előtt egy-két rajzfilm epizóddal zárják az estét, hiszen „a gyerek annyira örül neki”. Némely esetben az is felmerülhet, hogy „mi úgysem tudunk olyan jól mesélni”. Ha mi is hajlamosak vagyunk így vélekedni, álljunk itt meg egy pillanatra és gondoljuk át újra: mi az, ami elvész, ha nem személyesen mesélünk csemeténknek?

A közös élmény

A rohanó hétköznapokban keveseknek adatik meg a munka, házimunka mellett megfelelő mennyiségű és minőségű időt a gyerekeikkel tölteni, az esti mesemondás egy kiváló alkalom lehet a közös élmények megélésére.

Interaktivitás

Míg a TV-ben látott mese passzív befogadásra kényszeríti a gyermeket, a mesemondás aktív, mi több interaktív folyamat, ahol lehetőség nyílik kérdésekre, reflektálásra is, így sokkal többet tanulhatnak belőle kisebbek és nagyobbak is. Már egészen piciknek is részletezhetjük a képeken látottakat, a már kicsit nagyobbak pedig szinte biztosan belekérdeznek itt-ott a történetbe.

Bővíti a szókincset

 Az interaktivitásból fakadóan az eddig még ismeretlen szavakat is lehetőségünk van elmagyarázni, ezáltal a szókincsük is hatékonyabban bővül.

Teret ad a képzeletnek

A már említett passzív befogadása a nézett mesének nem ad elegendő teret a képzeletnek, az olvasott mese azonban ösztönzi, fejleszti azt. Tagadhatatlan előnyhöz jutnak azok a gyerekek, akiknek kellően fejlődhet a képzeletük.

Fejleszti az intelligenciát

Nem korlátozódik a fejlesztő hatás a szókincsre és képzeletre, az olvasás általánosságban fejleszti a gyermekek intelligenciáját.

“Ha azt akarjátok, hogy intelligensek legyenek a gyerekeitek, olvassatok nekik tündérmeséket. Ha azt akarjátok, hogy még intelligensebbek legyenek, olvassatok nekik még több tündérmesét.” Albert Einstein

Empátia, érzelmi intelligencia

Nem csupán az intelligenciát fejleszti az olvasás. Teljesen logikus módon a meghallgatott, később pedig az elolvasott történeteket megélve az érzelmi intelligencia és az empátia is fejlődik, hiszen a szereplők helyzetének átélése a mások szemszögével, helyzetével való azonosulást segíti elő.

Erkölcsi értékrend megalapozása

Nagyon fontos, hogy jól szelektáljunk a mesék között, hiszen a jól megválasztott mesék segítenek megalapozni a gyermekek értékrendjét és formálhatják erkölcsi érzéküket.

Rituálé

Az esti mese segíthet keretet adni a napnak, ha mindig mesével zárjuk az estét, az elalvásban is segíthet, hisz a kialakult ritmus, az állandóság érzése megnyugtató hatással bír a gyerekekre.

Olvasásra nevel

Amint cseperedik a gyermek és képes hosszabb történetek befogadására, nagyon hasznos folytatásos történeteket is mesélni neki. Estéről estére várja így, hogy mi következik és megszokja, hogy nem azonnal zárul le a történet, így segítve a türelem gyakorlását is. A figyelmét, emlékezetét is fejleszti ily módon, hiszen emlékeznie kell az előző napi fejezet részleteire, hogy követhesse a cselekményt.

Pszichés egészségügyi hatás

Végül, de nem utolsó sorban (és határozottan a teljesség igénye nélkül, hisz nagyon hosszan lehetne sorolni az előnyöket) ne felejtsük el, milyen kedvező hatással van a meseolvasás a gyermekek lelkivilágára, pszichéjére is.

Ahogy Vekerdy is mondja: „A mesék oldják, vigasztalják, megnyugtatják a gyereket. A belső kép ugyanis feldolgozás, indulatok, vágyak, szorongások, ismeretek feldolgozása, ezért kell mesélni este, vagy ha beteg a gyerek. Ettől lemegy a láza, testileg-lelkileg ellazul, megnyugszik, gyorsabban gyógyul.[1]

Egy szó, mint száz, számtalan előnye van, ha minél korábban az olvasott mesékhez, könyvekhez szoktatjuk gyermekünket.

A felsoroltak mellet érdemes még azt is hozzátenni, hogy a példamutatásnak ezen a téren is elmondhatatlanul nagy szerepe van: ha nem csak azt látja sarjunk, hogy a telefonon/TV-n/tableten stb. lógunk egész nap, hanem a mi életünk szerves része is az olvasás, ez válik természetessé. És ez többet ér, mint gondolnánk.

[1] https://nlc.hu/mesedoboz_gyujtooldal2/20151027/vekerdy-tamas-mese/

Olvass neki, megéri!

©Írta: Liska Melinda Zsófia  •   2019. okt. 10.

Barátom az olvasás
Játékos
megoldás, gyermeke olvasási nehézségeire,
fejlessze játékosan képességeit.

Kapcsolódó cikkeink

5000 Ft. feletti rendelés esetén:

10% kedvezményt ÉS AJÁNDÉK háztartási naplót adunk!

Használd a kuponkódot rendelés leadása előtt:
AJANDEK10